Bäst före- men ofta bra efter

Ett svenskt landslag som kom överraskande långt i VM 2018. Ett lag som hade lagsammanhållning och kämpaanda som grundpelare. Något som visade sig vara ganska så stabila pelare, så stabila att det räckte för att lyckas avancera till EM 2020. Nu väntar Nations League, där Sverige ställs mot världsmästarna Frankrike, europeiska mästarna Portugal och fotbolls VM 2018 allra största skräll nation, Kroatien. Sverige ställs mot rejäla motståndare direkt, det är nu det avgörs om det här är en av gångerna som det går att använda en produkt efter bäst före datumet.

Att det svenska herr landslaget kom så långt som till kvartsfinal i VM 2018 i Ryssland var en skräll. Det senaste VM där den svenska flaggan var med bland de tävlande nationerna var 2006. Inget VM på 12 år och EM-fiasko på fiasko. Det var inte mycket som såg bra ut efter att Hamrén lämnade förbundskaptensposten. Att Janne Andersson skulle lyckas med denna bedrift såg i alla fall inte jag komma. Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson slutar i landslaget tillsammans med Hamrén och Janne Andersson påbörjar ett helt nytt bygge.

Självklart öppna det upp dörrar för nya unga talanger när dessa svenska ikoner lämnade landslaget, men att få ihop allt nytt till ett stabilt bygge är starkt gjort av Janne. Det lämnade inte bara plats för talanger, utan vi har fått se en anfallsduo från Degerfors som egentligen har varit med ett bra tag i landslaget (lite till och från) men som i detta nybygge började skina. Kanske inga riktiga målsprutor, men en perfekt pusselbit till det nya svenska landslaget. Spelare som Emil Forsberg kliver fram som den nya svenska stjärnan, men den här gången som en lagom lysande stjärna. Zlatan blev för mycket, det måste man erkänna. Allt runt honom och inget riktigt starkt lag. Nu har vi erfarenhet som Granqvist, Lustig och Larsson till exempel. Det har visat sig duga ändå. Talanger som Quaison, Isak och Kristoffer Olsson som visar bra potential till en fin fin framtid inom fotbollen.

Det går ändå att kritisera landslaget. Granqvist växte in i en stor roll under VM 2018, vilket som sedan saknades stundtals under EM-kvalet. Han spelar i botten laget Helsingborg i allsvenskan och börjar komma upp i åren. Nu när Janne Andersson presenterade truppen till Nations League saknades ”Granen”. Det blir väldigt intressant att följa Helsingborgs resultat i allsvenskan, då det kan ha en påverkan på om vi får se något mer av Granen i den svenska landslagströjan. Vill vi ha en mittback i EM, vars lag knappt klarar allsvensk fotboll eller är det bättre att spela med Pontus Jansson eller Helander som spelar fotboll på en högre nivå? Vem vet, Granen kanske alltid har varit den spelaren som har levererat bättre i landslaget än i klubben. Sen har han ju blivit den stora ledaren i den svenska truppen, därför blir det extra intressant att se vem som tar på sig den rollen nu i Nations League och hur det går.

Nations League kommer troligen ge oss en lite uppdatering kring läget i landslaget, hur lagandan är, vem blir den nya ledaren och vilken fotboll som spelas. Det kommer bli väldigt spännande att se om landslaget fortsätter där de sluta och visar att produkter faktiskt är bra efter bäst före datumet.

Följ mig gärna på mina sociala medier där jag uppdaterar om nya inlägg och är öppen att föra diskussioner om inlägg och vad som händer i fotbollsvärlden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s