Inför match, Sverige-Frankrike

Nations League är tillbaka med Sverige i den högsta ”divisionen”. Det svenska herr landslaget hamna i en tuff grupp med några av de absolut bästa fotbollsnationerna i Europa. Första matchen är nu på lördag där de ställs mot världsmästarna Frankrike. En nation som landslaget har spelat mot nyligen i det senaste VM-kvalet, men hur ska det gå nu?

I VM-kvalet 16/17 till VM i Ryssland slutade båda mötena med det franska landslaget 2-1 till hemmalaget. Båda dessa matcher var väldigt spännande och dramatiska. I Paris öppnade Sverige målskyttet med Emil Forsbergs vackra frispark som lämnade Hugo Lloris stående, tittandes efter bollen. Därefter gjorde dock hemmalaget Frankrike både 1-1 och 2-1 med inte allt för lång tid mellan målen. Spänningen varade så länge Sverige hade 1-0 alltså. I Stockholm dock, där satt det långt inne. Denna gång öppnade fransmännen målskyttet, men Sverige svarade bara efter några minuter till 1-1. Det dröjde till den 93:e minuten tills vi fick se en springande, pressande Sebastian Larsson mot en för kylig för sitt eget bästa Lloris. Alla vet ju hur det gick sen. Iväg rensning till mittplan där vår kära Ola Toivonen skjuter in bollen i öppet mål. För att detta ska hända igen krävs det ett under. Men samtidigt känns det mer rimligt att det här landslaget gör det.

Sverige har en mer talangfull trupp nu jämfört med då. Alexander Isak och Dejan Kulusevski är de största och hittills kanske mest framgångsrika av dem. Isak som har gjort en bra säsong i Spanien och Kulusevski som gjorde en så bra säsong i Italien att jättarna Juventus visade intresse och högg på den svenska talangen. Den sistnämnda har inte fått så mycket spel i landslaget än, mycket på alla landskamper som inte har blivit av. Isak fick sitt genombrott i landslaget i slutet av EM-kvalet, då han började få mer och mer speltid av Janne. Sen har vi (som jag nämnde i det tidigare inlägget om nations League) de erfarna klipporna så som Lustig, Larsson och Ekdal med i truppen. Denna samling blir viktig och nyttig för de unga svenska talangerna. Men då har vi inte jämfört dem med Frankrikes.

Att Frankrike är världsmästare är egentligen inte konstigt på något plan. Talang, kvalité och erfarenhet överallt, på alla positioner. Världsspelare som Kanté, Mbappé och Griezmann ska ställas mot det svenska landslaget. Paul Pogba har testats positivt för corona och kommer därför att missa matchen, vilket är väldigt tur för det svenska laget. Ett franskt mittfält med Pogba, Kanté, Rabiot, Aouar med flera skulle och kommer troligen ändå äta Sveriges mittfält tugga för tugga, minut för minut. Som de flesta andra matcher är det på mittfältet som matchen avgörs, men den här matchen kommer Sverige oavsett hur väl det franska mittfältet avskärmas behöva följa efter och skugga det explosiva och tekniskt skickliga anfallet.

Frankrike har hunnit vinna VM efter dessa två lag senast ställdes mot varandra. Detta blir ett svårt test för Sverige, där det kommer krävas från alla spelare på alla positioner för att kunna genomföra en skräll. Snabba effektiva kontringar och ett aggressivt försvarsspel är ett måste. Men det som är allra viktigaste är att visa att kämpaglöden och lagsammanhållningen finns kvar, för då har vi sett att vi kan hota och till och med vinna över de större fotbollsnationerna. Vi kanske ännu en gång får uppleva ett 2-1 resultat. Till vem är öppet, men ett lag är tydliga favoriter.

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya inlägg!

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s