EM 2021 (2020?)

Det skulle blivit en magisk fotbollssommar med ett unikt europamästerskap som skulle spelas i hela 12 olika europeiska städer. Sverige lyckades efter en stark prestation i kvalgruppen avancera vidare till mästerskapet och dessutom spelade Janne Anderssons mannar en fotboll som var övertygande, som visade att man kan på allvar vara med och utmana om man får lite flyt på sin sida också. Hela svenska folket väntar med spänning till nästa sommar.

Sverige lyckades efter ett imponerande kval placera sig tvåa i gruppen efter Spanien och fick därför en direkt plats till mästerskapet. Matcherna mot Spanien, främst den på Friends Arena, var väldigt intressanta att följa. Det svenska landslaget bjöd på en otroligt bra insatts ännu en gång mot en motståndare som på pappret ansågs vara mycket bättre. Ett oavgjort resultat där spanjorerna kvitterade i slutminuterna sved såklart extra hårt för oss som följer det svenska landslaget, speciellt när man fortfarande såg Norge och Rumänien som potentiella hot om andra platsen i gruppen. Historien är känd, Sverige åkte ner till Bukarest för att spela en avgörande match mot Rumänien. Motståndet var fruktat inför matchen, men när domaren blåste igång märktes det att det inte fanns något annat alternativ än en svensk seger för spelarna.

I stunden som detta skrivs är det inte helt klart vilka Sverige har i sin EM grupp. Det är klart att det är Spanien och Polen men den sista motståndaren kommer att avgöras i kvalturneringen som pågår. Det står mellan Nordirland och Slovakien. Inga motståndare som på något sätt ska underskattas. Nordirland har imponerat stort på senare tid och spelar en fotboll som Sverige skulle kunna få problem med, speciellt när det avgörs i en enda match. Slovakiens landslag är ett lag med spännande talanger och veteraner så som Hamsik. Detta landslag är faktiskt inte allt för olik Sveriges. Ett lag som under VM 2010 och EM 2016 avancerade vidare från gruppspelet, men som därefter inte har lyckats imponera speciellt mycket. Nu har de chansen att återigen få visa vad de går för och potential finns. Det vi svenskar borde vara väldigt lyckliga över är att Irland inte lyckades kvala in till EM. Sverige skulle nämligen i så fall få Irland i sin grupp, en match som skulle spelas i Irland. De flesta av oss har nog minnen kvar från tidigare möten mot irländarna, speciellt under EM 2016 då Sverige hade riktigt stora problem med motståndet.

Detta skulle dessutom bli ett väldigt unikt EM. Matcherna skulle spelas i 12 olika städer runt om i Europa, bland annat skulle Sverige spela mot Spanien i Bilbao och senare match i Irland. Ett spännande sätt att lägga upp ett mästerskap på, men vill man verkligen ha det så? Vill man inte hellre att en nation ska stanna upp helt och bli trollbunden av fotbollens magi, människor från hela Europa samlas för att följa sitt land och ta del av fotbollen. Nu sprids detta ut istället, vilket jag tycker gör så att mästerskapscharmen på ett sätt försvinner eller i alla fall minskas. Sen svider det såklart lite extra när Stockholm inte fick någon match, trots att Friends Arena har hållit i stora matcher förut som t.ex. Europa League finalen 2017. Processen för att ta fram arenorna och städerna är säkert väl uttänkta, men jag tycker att Friends i Solna borde uppfylla de flesta kriterierna om Parken i Köpenhamn gör det.

Nu är det dock så att ett utspritt EM troligen inte kommer att bli av 2021. Med den nuvarande krisen i världen är det inte så konstigt. UEFA planerar att istället flytta EM till ett land, vilket jag tycker låter bättre. Landet är jag dock lite mer tveksam till. I denna stund är det inte helt bestämt men Ryssland anses vara favoriten till att plocka hem mästerskapsmatcherna. Motiveringen är att Ryssland har kvar fotbollsinfrastrukturen sen VM 2018 och att de inte har jättehöga corona siffror, men jag vet inte riktigt vad jag ska tro om det. Ryssland klarade ju uppenbarligen av att hålla ett världsmästerskap med deras arenor, men det var också ett mästerskap som de kanske inte tilldelades helt korrekt enligt regelboken. Som sagt vet jag inte helt hur processen för arenor och värdland ser ut, men jag tror starkt att det finns flera länder ute i Europa med arenor som klarar av och uppfyller kraven för att kunna hålla i ett mästerskap. Hur det egentligen ser ut på corona fronten i Ryssland kanske jag inte direkt har rätt att uttala mig särskilt mycket om, men att fiffla lite med siffror för att se bra ut globalt tycker jag inte låter orimligt i alla fall. Under senare tid har det inte varit ont om skandaler i idrotten och speciellt inte inom fotbollen. Även Ryssland har poppat upp flera gånger i nyhetsflödet med bland annat dopningsskandaler. Och komihåg, det var först tveksamt om Ryssland ens skulle få delta i kommande EM just på grund av dessa skandaler men blev senare godkända för att få delta. Och nu ska de kanske arrangera hela mästerskapet. Säger inte att det är så, men jag är misstänksam.

Hur det blir återstår att se. Att få ett mästerskap till sommaren skulle vara otroligt på många olika sätt men det är knappast sporten som ska ta plats under dessa tider. Kan vi tänka oss ett EM utan publik? Är det bättre än inget? Kan vi tänka oss ett EM som väcker tvivel ännu en gång inom fotbollens högsta män? Kan vi tänka oss ett EM när en pandemi skakar världen?

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya intressanta inlägg! Passa även på att gå med i mitt community för att diskutera det hetaste i fotbollsvärlden och tippa matcher med en massa andra fotbollsentusiaster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s